Gabona - Tej allergia

MITŐL ALAKUL KI LISZTÉRZÉKENYSÉG és TEJALLERGIA?


„Az ember minél inkább eltávolodik a természetestől, annál betegebb.” A természeti népeknél a kutatások egyértelműen igazolják, hogy nem ismertek a civilizációban élő és táplálkozó népek betegségei (ilyenek az allergia, szív és érrendszeri, daganatok, fekélyes bél betegség, cukorbetegség, autoimmunitás, stb.). Az ő étrendjük 59%-ban növényi, magvak, és 41%-ban állati eredetű táplálékból áll. Pár ezer éve még minden ősünk ŐSI (Paleolit) táplálkozó volt, ezért mi magunk is ehhez az étrendhez igazodtunk genetikánkban. A civilizált ember a földműveléssel egy olyan étrendre tért át, mellyel a genetikánk még akkor sem bír el, ha némiképp hozzá is igazodott az „új” étrendhez.
Ahogy teltek az évszázadok, úgy lett egyre egészségtelenebb, az iparilag fejlett országokban embertelen fogyasztói társadalomnak készített „méreg” az ember étrendje.

Élelmiszer intolerancia/Allergiára való hajlam:

Érzelmi reakciók:

Kutatások igazolták, hogy az ALLERGIÁS ATÓPIÁS betegségekre leginkább azok hajlamosak, akiknek a STRESSZEKRE adott érzelmi válasza felfokozott érzelmi reakcióval jár. A lelki érzékenység, és pszichés túlfűtöttség egyértelműen közrejátszik az adott betegségek kialakulásánál.

Epigenetika:
Másik fontos tényező az EPIGENETIKAI háttér: Az anya terhesség alatti pszichés, életmód, valamint táplálkozási szokásai hatással vannak a gyermek allergia hajlamára. Születés után a környeztet, sterilitására adott törekvés csak ront a helyzeten.

Korai fertőzések:
A korai védőhatás kialakulásában, a belekben folyamatosan kialakuló bélfertőzések és arra reagáló bélbaktériumok laktobacillusok, bifidobaktériumok,Clostridia baktérium törzsek, mint probiotikumok működnek közre. Ezért a steril környezetre törekvő szülők gyermekei szenvedik meg elsőként közösségbe kerüléskor az „idegen” baktériumok felbukkanását. Gyakrabban lesznek eleinte betegek, ami valójában pozitív immunreakció,sajnálatukra azonban az orvoslás beleavatkozik.
A tejalapú cukros „probiotikumos” joghurtoknak valamint tejcukor alapú probiotikumoknak semmilyen gyógyhatást nem szabadna tulajdonítani, mert a tejalapú ételekre érzékenyeknél anafilaxiás sokkot is okozhat.

Antibiotikumok hatása:
A harmadik legnagyobb kockázatot az orvoslás „jó szándékú” minden szíre-szóra adott antibiotikumos kezelése adja meg a választ. A gyermek 3 éves koráig adott gyakori antibiotikumos kezelés 30-40%al megnöveli az ATÓPIÁS betegségek úgy a légzőszervi allergiákra való hajlamot.

Bélflóra és Immunitás:
Minden a bélflónál kezdődik. Már a magzati lét alatt az anyai szervezet hatására „beállítódik” a gyári immunitás. Az anya étrendje ekkor döntő fontosságú. Az immunitásbefolyásoló bélflóra beállítása a születés alatt folytatódik, hiszen a gyermek először találkozik az anyai mikro flórával. A szoptatás időtartama alatt az anyatej a jótékony bifidobaktériumokat, és laktobacillusokat aktivizálja.
Megfigyelték azonban, ha a sterilitás eltúlzott a gyermek cumisüvegjének és személyes tárgyainak fertőtlenítése érdekében, a bélflóra összetétele és vele együtt az immunreakciója is hátrányos helyzetbe kerül.

Az akadémikus orvoslás propagálói a velünk évmilliók óta szimbiózisba élő állatok, virágpollenek, porok, majd a mostanság divatos adalékanyagok és mesterséges vegyületek részecskéit kiáltják ki fő allergén okozónak. Elgondolkodtató, azonban nem ezek okozzák az allergiát, csupán súlyosbíthatják azt.
A táplálkozással van a baj és az ehhez köthető életmóddal.(a természeti népek, vagy Kelet-Afrikai földrészen élőknél ahol még étel és tiszta ivóvíz sincs, miért nem ismert az allergia?)

Gondoljunk bele, ha az ember évmilliókig fogyasztott halat, tojást, magvakat, gyökereket, dióféléket, hogy alakulhat ki mégis ezekre adott érzékenység. A földimogyoróra adott immunválasz egyenesen veszélyes méreteket is ölthet.(az hüvelyes növény, és nem mogyoróféle)
Az igazi ALLERGIÁT nem ezek, hanem a velünk nem kompatibilis tejfehérjék (KAZEIN),-glutén, burgonya lektin okozza.


Csak pár példa:
A tej ma már csak silány utánzata a friss tejnek.
A gabonákat melyekből liszt készül, genetikai nemesítésnek vetették alá. („A” genomú „B” genomú, (ALAKOR/ŐSLISZT) A+B genomú majd „D” genomú a mai liszt, mely a glutén érzékenységet okozhatja.)
A húst ipari mennyiségben, embertelen körülmények között állítják elő, mesterséges színezékkel kevert eleséggel etetett (szárnyasok esetében sárgább legyen a tojás, és hús) hormon és antibiotikummal kezelt húst fogyasztunk.
Magas szénhidrát és keményítő tartalmú ételeket párosítunk olyan ételekkel, melyek emészthetetlenül erjednek, rothadnak beleinkben, további panaszokat okozva. Mindezt olajos cupákos sült krumplival, olajban pirított fehér rizses körettel tetézzük, majd leöblítjük cukros üdítőkkel, és hab a tortán, édes süteményekkel.

JÓ HA TUDJUK: a magas keményítő tartalmú élelmiszerek, mit például a gabonafélék, burgonya, rizs, kukoricatartalmú ételek, a cukrokkal készült édesség és üdítő, csokoládé az egekbe emelik a vércukrot, és magasan is tartja annak szintjét. Ez már kora gyermekkorban rejtett inzulinrezisztenciához, azaz cukorérzékenységhez vezet. Mivel évmillióikig nem ettünk finomított szénhidrátokat, ezzel elkezdődnek a gondok.


METABOLIKUS EREDETŰ ELVÁLTOZÁSOK
- Gyors felszívódású szénhidrátok mértéktelen fogyasztása, élelmiszerek rossz párosítása
- Inzulinrezisztenciát , hiperinzulinizmust , hormonfelborulást okozva
- Test elzsírosodása kívül-belül. Kialakul a viszcerális (szervek körül lerakódó) zsír
- IMMUNRENDSZERT megtévesztő hormonokat bocsájt ki, melyek gyulladáskeltő hatással bírnak.
- Panaszokat okozó cöliákia, csendes vagy rejtett glutén, tejlakóz érzékenység.

Szervezetben kialakulnak a rejtett krónikus betegségek, így például a gyulladásos, autoimmun, immunzavarral járó megbetegedések: érrendszeri, ízületi, emésztőrendszeri, légúti allergiák, rákos elváltozások, ciszták, hormonzavarok stb.



Mi az igazi gond a gabonákkal?

A 19. század vége felé gyakorivá vált a gyermekek körében egy rejtélyes jelenség. Pszichózis, hiperaktivitás, koncentrálás csökkenés, hasmenés, székszorulás, hasi görcsök, nyálkás, esetenként véres széklet. Egészen a II.világháborús kenyérhiányig tombolt e jelenség. Mígnem egy gyermekorvos fel nem figyelt a kenyér okozta cöliákia megbetegedés és az akkori kenyér segélyszállítmánnyal megjelenő tünetek párhuzamára (1950-ben be is nyújtotta kutatási eredményeit). Feltehetnék a kérdést: Ha régebben is ettek durvára őrölt gabonákból készült kenyeret, miért nem betegedtek meg tőle? A régi korok gabonái nem tartalmazták az ALFA GLIADINT, mely a kenyér kelesztésénél tesz jó szolgálatot. Nyújthatóbbá, felfújhatóbbá teszi a belőle készült tésztát.



GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG:
A lakosság legalább 80%-a hordozza a gluténérzékenységre való hajlamot. A gluténérzékenység kimutathatósága a tesztek érzékenységével, a legújabb technikai vívmányoknak köszönhetően egyre nő. Régebben a vékonybél endoszkópos vizsgálata, ha igazolta a bélbolyhok pusztulását, igazoltnak vették a lisztérzékenységet.
A gluténérzékenység a valóságban úgy működik, mint az ALLERGIA. Minél több provokáló tényező éri a szervezetet, annál erősebb lesz a válaszreakció.
A gabona okozta táplálkozás egyértelműen összefüggésbe hozható a nyugaton oly gyakori atópiás megbetegedéssel, asztmával, ekcémával, szénanáthával, csalánkiütéssel, mert közös bennük az immunrendszer erőteljes reakciója.
A glutén azaz gabonafehérje az emberi szervezet számára kiemészthetetlen. Mivel folyamatosan nyákosítja a bélfalát, és a szervezet immunrendszere „testidegen” fehérjeként reagál rá, a gluténra adott immunválasz adja a panaszok okát.
Szomorú tény, hogy az IRRITÁBILIS BÉLSZINDRÓMÁBAN szenvedő egyéneknél akkor is lehetnek tünetek, amikor semmiféle modern orvosi teszttel nem lehet kimutatni az érzékenységet.
A gabona nem csupán hízlaló keményítőket tartalmaz, hanem egészségkárosító glutént, WGA-lektint, opiátokat,fitátokat, mely hosszútávon megváltoztatja a bélflóra összetételét.
Autoimmun vagy krónikussá vált betegségek alakulhatnak ki úgy, hogy nem az emésztőrendszer jelez be elsőként. Ilyenek lehetnek a BŐRELVÁLTOZÁSOK (LICHEN, PIKKELYSÖMÖR, EKCÉMA, AKNE, VITILIGO, ROSACEA), vagy visszatérő allergiás tünetek, pajzsmirigy betegségek, rheumatoid artritis, szklerozis multiplex, cukorbetegség, és még sok autoimmun elváltozás fajtája. Allergia, asztma, alsó vagy felső légúti panaszok, bélbetegségek ugyancsak felléphetnek időszakosan, vagy állandósul jelleggel.
A kutatókban erős a gyanú, hogy a gabonában található WGA LEKTIN okolható a betegségek kirobbantásáért. A lektinek olyan fehérjék, melyeket a növények azért fejlesztettek ki, hogy megvédjék magukat az állatok részéről történő fogyasztásától.
FONTOS: A manapság bioboltokban vásárolható és oly népszerű tönkölyliszt (A+B+D genomú) ugyanolyan veszélyes, mint a fehérliszt (bővebben: Paleolit táplálkozás kezdőknek című könyv).
A glutén+WGA lektin együtt olyan mérgező kombinációt alkot, mely állandó gyulladást kelt, és ennek hatásra áteresztővé válik a bélfal. Ezt nevezik szakszerűen szivárgó bél szindrómának. A bélfalon olyan fehérjék illetve töredékei jutnak át, melyeket az immunrendszer betolakodónak vél, és támadást intéz ellenük. Ha a fehérje csak kicsit is hasonlít valamely testi szövetünk fehérjéjére, az immunrendszer átmeneti vaksága által a saját szövetét is elkezdi bombázni. Ebből lesz az ún. autoimmun betegség. Ma több mint 150 fajta betegséget írnak a gluténérzékenység számlájára.
Mit kell tenni, ha megállapított liszt (gabona) valamint tej érzékenysége (intolerancia) van?
Ha egyszer az immunrendszer beindult a gluténre, az csak egyetlen módon állítható meg. Ha megszüntetjük az állandó provokálást. Kerülni kell azokat a gabonákat, melyek tartalmazzák a megbetegítő GLUTÉNT, gliadint és ahhoz hasonlító FEHÉRJÉKET, WGA LEKTINT.
Helyette magliszteket és abból készült tésztaféléket érdemes használni.





TEJÉRZÉKENYSÉG IGAZI OKA:
A tej az újszülöttek tápláléka, nem egy felnőtt emberé! A tehéntej megfelelő kiemésztéséhez több 100 ezer év kellett volna, azonban ennyi idő nem állt rendelkezésére az emberi genomnak. A laktózbontás képességét nem tudtuk elsajátítani az evolúciós alkalmazkodással.

A tejalkotók jelentős része 1 éves kor után többet árt, mint használ. A mai iparilag feldolgozott tejben antibiotikum maradványok vannak (betegség megelőzésre adják a takarmányba keverve, a tehéntőgy gyulladás végett, mely nem ritka az állandóan fejésre ítélt tehenek körében, akár genny is kerülhet a feldolgozásra szánt tejbe). A pasztörizálás pedig minden „értékesnek” mondható anyagot kivon a tejből.

Tej mint betegségforrás:
A tejre adott immunválaszt az immunitás későbbi folyamatai befolyásolják. Megfelelő gátló mechanizmus esetén „tolerancia” alakulhat ki a tejjel szemben, a többségénél azonban gyulladást okozó tényezőként jön számba, azonban meg kell jegyezni: amikor tüneteket okoz, akkor már valószínűleg más tüneteket kiváltó faktorok is jelen vannak.

Krónikussá vált tünetek esetén (pl. autoimmun betegségek, allergia, bélgyulladás, cukorbetegség) egyáltalán nem tanácsos fogyasztani.
A tejfehérje nagyon hasonlít a glutén szerkezetéhez, és e kettő fehérjéből a táplálék feldolgozás bonyolult műveletében ÓPOIM szerű vegyület keletkezik. Az agyba feljutva zavart okoz annak optimális működésében (szklerózis, neuropátia, depresszió, hangulatingadozás).
A tejben található növekedési faktor (ilyen az INZULIN, IGF, BÉTACELLULIN, mely jól jön az újszülöttek táplálásakor) veszélyes méreteket ölt a felnőtt ember szervezetében. A növekedési faktor nem csak a testmagasságot, hanem a szervek megnagyobbodását, a mutáns sejtek szaporodását okozza. A tejben lévő INZULIN fokozza a hasnyálmirigy inzulinra adott válaszát, a rendszeres fogyasztása tehát inzulinrezisztenciát okozhat.
A tej megakadályozza a kalcium beépülését a csontokba, megkötve azt (ne felejtsük, ha mérgezés ér bennünket, tejet itatnak azonnal, mert megköti a méreganyagot). Több vizsgálat igazolja, hogy a tejfogyasztással azonos arányban nőtt a csonttörések kockázata. Továbbá az érfali meszesedést növelheti. A kalcium beépülés mértéke a döntő a csontok erősségénél, ezért szerves kötésű kalciumot kell fogyasztani elegendő D vitaminnal és K vitaminnal (zöld levelű növények, dió, mogyorófélék és azok lisztjei).
A beleket provokáló fehérjék, ilyenek a tejfehérje, a búzaglutén, valamint a hüvelyeseknek található lektinek testidegen fehérjéi, átjutva a szivárgó bélfalon jut el a szervezet bármely gyulladásban lévő pontjára és ott immunzavart ezzel együtt krónikus panaszokat okoz.

Mit tegyünk, ha tejallergia lépett fel?
A tehéntej helyettesítő étrend minden bizonnyal kihívás, mert az ember megszokta az édes selymes ízét. Azonban ha likvidáljuk az étrendből, és kitartunk, az eredmény sem marad el.

Az első legfontosabb lépés:
• bélflóra rendező NORMAFLORE, ENERGY PROBIOSAN, ACIDOPHILUST fogyasztani (nem tejcukor alapút)
• ezzel egy időben megnövelni az OMEGA 3 zsírsav fogyasztását (gyulladás ellen ható)
• csökkenteni az OMEGA 6 zsírsav bevitelt (finomított gabonából készült olajok)
• gyermekek részére OMEGA 3 KIDS EPA-DHA tartalommal
• D vitaminnal történő megfelelő ellátás (CRP fehérje gyulladásos folyamat visszaszorítása)
• Legjobban hasznosuló VITAFLORIN multi vitamin forrást biztosítani

Tejhelyettesítők:
• mandulatej, mandulatejszín, mandulatejföl,
• kókusztej, kókusztejpor, kókusztejszín (hab)
• rizstej, rizstejszín
• biozabtej, zabtejszín
• kesudiótej, kesudiótejszín, kesudiótejföl
Szójatejet csak keveset, mert génkezelt szójából készülhet!!!

Bármilyen hagyományos módon készült tejet, tejszínt igénylő ételt készíthetünk belőlük.
Jóval kevesebb kell belőlük a tartalmasságuk miatt. Lehet édesítve, sózva, fűszerezve alkalmazni.

RECEPT:
Kesudió vagy mandula tej készítése.
100gr hántolt mandula vagy kesudió 1 liter növényi tej készítéséhez elegendő.
A mandulát vagy kesudiót beáztatjuk 1 dl tiszta (forralt, vagy tisztított vízbe) és turmixgépbe előbb lassú majd magas fokozaton a kellő sűrűségűre turmixoljuk. Ekkor tejfölt vagy sűrű tejszínt kapunk.
Ha 200 grammból készítünk nagyobb adagot, 2 dl vízzel turmixolunk, és attól függően mit szeretnénk készíteni belőle, annak arányában hígítjuk tovább vízzel.
Ha tejet készítünk, mindkettőbe egy kevés XILITET, vagy EZERÉDES cseppet tehetünk. Íze majdnem megegyező a tehéntejével.
Ugyanúgy készülhet belőle tejberizs, tejbedara, palacsinta, császármorzsa, madártej, mint tehéntejből, mert főzhető, besűríthető (vanília pudinggal, sodóval).
A bélflóra átállása 6 hónap-1 év időintervallumába megoldható, ha következetesek vagyunk. A jó közérzet és betegségmentes élet megfizethetetlen. 


SALVIA VEGETATÍV FUNKCIÓS TESZTELÉS/ANTITEST válaszreakció mérés


A készülék alkalmas méreg-károsanyag térkép, élelmiszer intolerancia, azaz Glutén,- Tejlaktóz,-Burgonyalektin érzékenység kimutatására, allergia térkép elkészítésére, szervezetünk civilizációs terheltségeinek vizsgálatára. Góckutatásra információs jelleggel, továbbá az egészség helyreállítását, méregtelenítését támogató táplálék-kiegészítők, valamint vitaminok, homeopátiás- információs eljárással készült készítmények egyénre szabott kiválasztására.
Dr Josef Jonas cseh orvos-kutató által tökéletesített SALVIA mérőműszerrel gyakorlatilag a legtöbb szerv és szövet vezetőképessége mérhető bizonyos jellemzőkön belül. Egy áramkörbe, ha beiktatunk egy adott szervet, akkor az áramkörben lévő műszerrel mérhető a szerv vagy szövet vezetőképessége, frekvenciája, adott anyagra történő válaszreakciója (mint pl: ANTITEST válaszreakció) így a mért frekvencia értelmezése a következő. (1-65%-ig terhelést mutat, 65-75%-ig figyelmeztető, 75-90%-ig jól működő)
Vegetatív funkciós tesztelés elnevezést kapta. NON INVAZÍV eljárás, azaz bőrfelület sértése nélküli fájdalommentes módszer. Segítségével nem csak a szervek-szervrendszerek működését esetleges terheltségét tudhatjuk meg, hanem a szervezet hiányállapotának vizsgálatát is lehetővé teszi.
A készülékkel táplálék kiegészítők - ételfajták - vitaminok - krémek- teák hatékonyságát, egyéni érzékenységnek megfelelő terápiás adagolását is megszabhatjuk. Ezáltal nagyon hatékony segítőtárs a konzultációnál, mivel hitelesebben és a tévedés kockázata nélkül tudjuk ajánlani a megoldáshoz hozzásegítő készítményt esetleg diéta alapú élelmiszert a páciensünknek.
A tesztelést követően átbeszéljük a teendőket, kiválasszuk azt a terápiás eszközt, eljárást, táplálkozási reformot, mely elengedhetetlen fontossággal bír annak érdekében, hogy teljes megelégedésére panaszai elmúljanak.


9023 Győr Corvin utca 13 Ébredés központ

06-20-455-7072